Oulun kulttuuri- ja rockväen sekä muiden boheemien henkiseksi kodiksi muodostunut Snooker Time -ravintola välttyi konkurssilta viime hetkillä.

Osakeyhtiön verovelat on maksettu ja Asemakatu 28:ssa sijaitsevan kansankuppilan ovi saa käydä jatkossakin. Keskiviikko 7.11.2018 oli synkkä päivä oululaisia 28 vuotta palvelleen Snooker Timen polulla. Tuolloin ravintola joutui laskemaan julkisuuteen tiedon, jonka mukaan verottaja oli hakenut ravintolaa pyörittävän osakeyhtiön konkurssiin ja viimeinen aukiolopäivä tulisi olemaan torstai 8.11.2018.

Sana kiiri kanta-asiakaskunnan ja muiden asiasta kiinnostuneiden piirissä nopeasti ja sosiaalinen media löi vettä myllyyn. Myös tiedotusvälineet kiinnostuivat asiasta ja niille oli kerrottava asiat niin kuin ne ovat. Lisäksi yritysten taloustiedot ovat julkisia, ja kuka tahansa pystyi verkosta tarkistamaan, ettei ravintolan tilanne todellakaan ollut häävi. Viimeinen niitti odotti perjantaina 9.11. jolloin verottajan konkurssihakemus oli määrä käsitellä Oulun käräjäoikeudessa.

Suru-uutinen toimi asiakaskunnan keskuudessa liikkeellepanevana voimana ennennäkemättömällä tavalla, minkä ravintoloitsija Markku Hyvärinen henkilökuntansa kanssa sai viimeiseksi illaksi ilmoitettuna torstaina hämmästyksellä mutta myös suurella lämmöllä todeta. Ravintola nimittäin alkoi täyttyä pikavauhtia heti avaamisen jälkeen klo 16, eikä aikaakaan, kun kaikki istuma- ja seisomapaikatkin baarissa oli varattu, biljardipöydät menossa sekä tikkapaikalla heittäjiä tungokseen asti. Illan edetessä nähtiin myös tuiki harvinainen ilmiö: Snooker Timeen oli jono. Tuntui, että kaikki kynnelle kykenevät halusivat tulla jättämään jäähyväisensä käymällä paikassa vielä sen yhden kerran. Jopa hautakynttilöitä ilmestyi baarin portaille.

Henkilöstä riippumatta asiakkaiden huoli tuntui olevan yhteinen: mitä nyt tehdään ja mihin nyt mennään, kun Snooker Time lopettaa? Miksi olohuoneemme, kohtaamispaikkamme ja harrastustilamme viedään meiltä pois? Tunteikkaita huomionosoituksia nähtiin lukemattomia eikä kyyneliltäkään vältytty. Yhteisöllisen surun ja epätietoisuuden tunnelma oli käsin kosketeltava. Käräjäpäivän allakaan ravintoloitsija Hyvärinen ei ollut vielä täysin luopunut toivostaan, ja kanta-asiakkaiden aito huoli sekä omistautuminen sai torstai-illan edetessä suuren päätöksen kypsymään: ei ole vielä Snooker Timen aika lähteä. Vahvalla taustatuella ja oululaisen Asianajotoimisto Heikki Kukkonen Oy:n tarjoamalla edustuksella asiat järjestyivät kuin järjestyivätkin parhain päin viimeisellä mahdollisella hetkellä eli Oulun käräjäoikeudessa perjantaipäivänä.

Vaikka koko yllätyskäänne tuntuu jopa pieneltä ihmeeltä, tämä vaati mainitun tuen lisäksi ravintoloitsijalta muun muassa henkilökohtaisen pankkilainan ottamista osakeyhtiön verovelkojen kuittaamiseksi, ennen kuin verottaja veti konkurssihakemuksensa pois. Torstai-ilta 8. marraskuuta osoitti harvinaisen kiistattomalla tavalla, että Snooker Timen asiakaskunta tarvitsee ja ansaitsee oman ravintolansa. Vastaavasti Snooker Time pyrkii jatkossakin ansaitsemaan ainutkertaiset kanta-asiakkaansa, joiden takia isot henkilökohtaiset uhrauksetkin ovat joskus tarpeen. Ravintola-alan yrittäminen isossa liiketilassa keskustan laidalla ei lainalaisuuksiensa alla tästä helpotu, mutta kivinen polku on uskollisen asiakaskunnan tuella helpompi kulkea.

Kiitos. Terveisin Snooker Time, 1990–